KRISTEL REIJNEN
                                               Coach & selectief eetgedrag specialist bij hoogbegaafdheid

Mijn visie: de juiste voeding op alle vier onze lichamen

Vanuit mijn achtergrond als voedingsdeskundige heb ik lang gewerkt met de juiste voeding als een belangrijke basis. Het goed voeden van je lijf. En wat er gebeurt als dat niet als vanzelf gaat. Vanuit deze ervaring merkte ik dat er soms meer nodig was dan puur en alleen voedingsbegeleiding. Vaak zit er veel meer achter het gedrag, de problematiek die je ziet in de voeding. Angst, controle, iets wat zich uit via de voeding.

Vanuit het medicijnwiel, komend uit het Sjamanisme, raakte ik bekend met de vier lichamen die wij allen hebben: ons lichaam (FQ), ons hart (EQ), ons hoofd (IQ) en onze ziel (SQ). Wanneer deze volledig in balans zijn, leven wij in heelheid als persoon in deze wereld. Zodra er een verstoring is op een van deze lichamen, en een van deze lichamen dus niet goed gevoed is, kunnen we tegen uitdagingen in het leven aan lopen. Zoals bijvoorbeeld eetproblemen.  Maar het kan ook duiden op een disbalans tussen de andere lichamen en vanuit daar kijk ik graag naar het geheel, het holistische plaatje, om te kijken wat er nu echt aangekeken mag worden. 


FQ- Het voeden van je lijf

Een gevoed lijf is weerbaar, (groeit) gezond en is energiek. Een gevoed lijf ondersteunt jouw pad in deze wereld

Voor ieder mens is een gezond en gevarieerd eetpatroon van groot belang. Een gezond een gevarieerd eetpatroon is de basis voor een gezond lijf. Hierin gaat het natuurlijk over een goede weerstand, voldoende energie, een gezonde groei, een gezond gewicht en een verminderd risico op ziekten op lange termijn. Een gezond eetpatroon is tevens van belang voor een goede stemming, het verminderen van angsten, negatieve gedachten en depressieve gevoelens. Het ondersteunt je dus in het lekker in je vel zitten en het in je kracht kunnen staan. 

Ik weet dat een gezond en gevarieerd eetpatroon niet altijd vanzelfsprekend is bij hoogbegaafdheid, om veel verschillende redenen, zie ook het stukje selectief eetgedrag bij hoogbegaafdheid.  Selectief eetgedrag komt relatief vaak voor. Met de juiste handvatten kan hier weer groei in komen en kan de strijd aan tafel uit het gezin.  Ik begeleid ouders naar meer inzicht en de juiste handvatten.

Naast het voeden van je lijf gaat het ook over het voelen van je lichaam. Kun jij voelen wat je lichaam nodig heeft, om vind je dat je lichaam moet doen wat jij wil? En werkt je lichaam niet altijd mee? Hoe ga je daar mee om?EQ- Het voeden van je hart

Een gevoed hart zit vol met (zelf)liefde en (zelf)vertrouwen. Een gevoed hart is vrij.

Om samen weer de liefdevolle verbinding terug vinden, zonder de ruis van de wereld.

Een liefdevolle verbinding met jezelf en je kind als basis. Om allemaal op jullie authentieke plek in deze wereld te kunnen staan. Om een gezin te hebben wat in balans is en waarin iedereen zijn/haar ruimte in kan nemen. Dat zowel jij en je kind weer de lichtheid en speelsheid van dit leven mogen gaan ervaren en de wereld in gaan op een manier die voor jullie fijn is.


IQ- Intellectuele voeding

Een gevoed hoofd zit vol met ideeën en wensen. Een gevoed hoofd heeft onbegrensde mogelijkheden

Veel hoogbegaafden, snelle denkers, hebben een hoofd wat vrij dominant is. Hoe reguleer je dat hoofd wat alles wil, denkt te weten en soms iets wat dominant is? Maar ook vooral, hoe krijg je hoofd in balans met de rest van je lichamen.  Want een sterk hoofd is heel fijn en kan heel handig zijn, maar wat als dat hoofd doorslaat en altijd de controle wil? Wat als het de hele dag antwoorden wil? Wat vertelt die onrust in je hoofd je echt, wat wil er nu precies gehoord worden?


SQ- Spirituele voeding

Een gevoede ziel is zonder oordeel, vol met liefde en passie. Een gevoede ziel wil het leven optimaal BE-leven.

Laten we buiten de gebaande paden kijken, daar waar vele hoogbegaafde kinderen ook op dit gebied intenser waar kunnen nemen. Dan gaat het over afschermen, zuiver houden en voeden van je eigen energie veld. Als hoogsensitief en spiritueel persoon kan ik jou en je kind technieken leren om je minder te laten beïnvloeden door andermans energie/stemming, om je eigen gevoel te kunnen onderscheiden van dat van een ander binnen het gezin of buiten om jezelf bijvoorbeeld staande te kunnen houden in drukke omgevingen. 

Maar ook, waarom ben je hier? Wat zijn je rollen en wie ben je zonder deze rollen? Waar gaat jou interne vuur van branden?Meer weten? Stuur een berichtje voor een vrijblijvend gesprek waarin we samen kijken wat ik voor jullie kan betekenen.